Anabel Craps

        contactpersoon zelfpluk

                0496 45 96 94

Van april tot oktober kan je  bij ons bloemen komen plukken. Voor de echte bloemenliefhebber dé manier om op creatieve wijze kraakverse bloemen in huis te halen. Wie weet hoe hij moet plukken kan er makkelijk 10 dagen van genieten. In de tuin kom je op adem en kom je tot rust. 

Over onze pluktuin

Onze pluktuin is gelegen op bio grond van de Appelfabriek. De tuin strekt zich uit over 22 are, aan de oever van de Dijle. Tijdens de hete zomermaanden is de ochtend hét moment bij uitstek om van deze plek te komen genieten. De dauw hangt dan over de rivier en het stromende water neemt je  gedachten mee. 

In onze tuin spitten we niet maar houden we de bodem zoveel mogelijk intact. We dekken de bodem af met stro en bladeren tijdens de winter en de hete zomermaanden en we experimenteren met lage (on)kruiden die we laten staan als bodembedekker. Zo zorgen we ervoor dat het vocht in de grond blijft en dat de bodem gevoed wordt. 

In onze tuin vind je een grote variatie aan knollen en bollen, één- en tweejarigen, vaste planten, struiken en kruiden, en bomen. Het plukseizoen start in april met de helleborussen, narcissen en tulpen. Eind mei komen de ranonkels in bloei, gevolgd door de tweejarigen en de winterharde éénjarigen: akelei, campanula, bupleurum, Ammi Majus... In juni hangt de geur van rozen in de lucht als aankondiging van de explosie van kleuren die volgt in juni, augustus en september- de hoogdagen in de tuin. Dan bloeien de zinnia's, comsmos, tagetes, zonnebloemen, lupinen, dahlia's en nog veel en veel meer. Dat is de tijd dat het in de tuin zoemt en gonst van leven. In oktober koelt het af en kunnen de laatste dahlias nog mee naar huis- nog even, voor de vorst er is, want dan is het liedje onherroepelijk gedaan. Dan daalt de stilte over de tuin en is iedereen weer toe aan winterse rust. 

CSA, wadisda?

CSA staat voor 'Community Supported Agriculture', landbouw die gedragen wordt door een geëngageerde groep mensen.  Kies je voor CSA dan kies je voor een duurzame relatie met de landbouwer, voor een natuurherstellende landbouw en een gemeenschappelijk doel. 

Als je bij ons komt plukken deel je niet alleen onze visie op landbouw en natuur, maar ben je ook een onmisbare schakel in het oogstproces én de financiële motor van dit project. 

Bij ons word je eigenaar van een oogstaandeel bloemen dat je op voorhand koopt. Door jouw voorafbetaling geef je ons een inkomen en een beter zicht op hoeveel we kunnen investeren. Wij kunnen ons dan helemaal toeleggen op de tuin en dankzij jou hoeven we niet in het ongewisse te blijven over onze afzet.  

Zelfpluk: zo gaan we te werk

  • Je koopt nu je oogstaandeel voor een heel bloemenseizoen, dat loopt van half april tot november 2024
  • Wij zorgen voor een mooie variatie biologische snijbloemen, info en workshops om het plukken onder de knie te krijgen.
  • Je beschouwt de tuin in de eerste plaats als een levende biotoop. Je oogst met respect voor de bodem, de planten, dieren en je mede-oogsters.  
  • Je treurt niet als er eens wat minder keuze is.  Je wordt vrolijk van extra stelen die je cadeau krijgt op zonovergoten dagen.   
  • Omdat je je inzet voor de oogst, heb je ook inspraak in de teeltkeuzes en prijszetting.
  • Je komt  naar één van onze startdagen in maart of april. Je aanwezigheid is echt nodig omdat je dan uitleg krijgt over het plukken.
  • Je bent NIET verplicht wekelijks te komen plukken. Je komt wanneer je wil, hoe vaak je wil, gespreid over de periode van april tot november 2024. Je hebt altijd toegang tot de tuin, je komt wanneer het voor jou past.
  • Je houdt zelf bij hoeveel boeketten je oogst.  We werken in vertrouwen.
  • Via Whatsapp  houdt Anabel je op de hoogte over welke bloemen in bloei staan, hoe je ze best plukt, waarvan je meer of minder kan nemen, etc... 

Bloemen eet je toch niet op... waarom Bio?

De onverbloemde waarheid over bloemen

De klassieke bloemenindustrie brengt vandaag schade toe aan mens en milieu, zowel hier als in het Zuiden. En net omdat snijbloemen niet opgegeten worden, wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van pesticiden en schadelijke chemicaliën. Die gaan recht de grond in waar ze doorsijpelen of afvloeien naar lagergelegen, kwetsbare gebieden. Sommige pesticiden worden via de wortels opgenomen en verspreiden zich over alle delen van de plant. De volledige plant wordt op die manier schadelijk voor insecten en heeft een negatieve impact op hun oriëntatie- en voortplantingsvermogen.  Maar ook bewaarmiddelen, overmatig gebruik van water, oneerlijke werkomstandigheden, uitbuiting, CO2-uitstoot door lang vracht- en vliegtuigvervoer liggen aan de basis van het klassieke bloementuiltje. Heel jammer en vooral: het hoeft helemaal niet. Er groeit zoveel moois bij biologische bloementelers van hier. En mits je bereid bent om rekening te houden met de gang van de seizoenen kan je de meest poëtische bloemencombinaties in huis halen, recht van het veld. 

 

Meer info nodig?