Sinds vorig jaar kan je bij ons ook zelf je bloemen komen plukken. Voor de doorgewinterde bloemenliefhebber dé manier om op creatieve wijze kraakverse bloemen in huis te halen. En laat gerust het aloude fabeltje varen dat ecologische bloemen niet lang houden in de vaas: wie weet hoe hij moet plukken kan er makkelijk 10 dagen van genieten.

CSA oftewel 'community supported agriculture': wadisda?

CSA staat voor 'Community Supported Agriculture', landbouw die gedragen wordt door een geëngageerde groep mensen.  Kies je voor CSA dan kies je voor een duurzame relatie met de landbouwer, voor een regeneratieve landbouw en een gemeenschappelijk doel. Meer weten over het CSA netwerk in Vlaanderen? Lees het hier>> 

Om bij ons te komen plukken moet je niet alleen een duit in het zakje doen, maar deel je ook onze visie op landbouw. Dat is een landbouw die leeft: van het diepste van onze bodem tot in het topje van onze menselijke haarsprieten, en alles wat zich daar tussenin beweegt.  Ook de bladluis, de egel, de glinstering op het water, de statige rust van de oude eiken en de vergezichten over het natuurgebied en het dorp van St Joris Weert... dat alles maakt deel uit ons CSA -project. 

Bij ons word je mede-eigenaar van een oogstaandeel bloemen dat je op voorhand koopt. Door jouw voorafbetaling geef je me een vast inkomen en weet ik hoeveel ik kan investeren.  Ik kan me dan helemaal toeleggen op de tuin en dankzij jou hoef ik niet te piekeren over mijn afzet.  

Zo engageer ik me voor jou:

  •  Ik deel mijn kennis met jou en betrek je bij het reilen en zeilen van onze bloementuin. Ik zorg  voor een mooie variatie en continuïteit van bloemen van april tot als het vriest.  Ik nodig je uit voor infosessies en af en toe een gezellig moment. 
  • Bij de start geef ik je en gratis workshop over hoe je zelf een mooi boeket kan plukken en schikken, en ik leg je uit waarop je moet letten bij het oogsten.
  • Omdat je je inzet voor de oogst, heb je ook inspraak over de teeltkeuzes en  prijszetting op ons jaarlijks evaluatiemoment.

Zo engageer jij je voor ons CSA project:

  • je neemt actief deel aan het landbouwproces, en wel met een heel belangrijke taak: het zorgvuldig oogsten van je eigen stelen. Hierdoor kan je je stelen kopen aan de prijs die we normaalgezien aan professionele floristen rekenen.
  • Je betaalt 1x bij aanvang van het seizoen, via onze webshop,  of in schijven (dat vraag je aan per mail).  
  • je engageert je voor de periode  van 1 jaar, daarna kan je je CSA deelname verlengen of stopzetten.
  • Je beschouwt de tuin in de eerste plaats als een levende biotoop. Je oogst met respect voor de bodem, de planten, dieren en je mede-oogsters.  
  • Je bent bereid het ritme van de tuin en van de seizoenen te volgen. Het idee van 'klant is koning' berg je op in een doos vol herinneringen aan vroeger.
  • Je treurt niet als sommige oogsten niet lukken. Je wordt vrolijk van extra stelen die je cadeau krijgt op zonovergoten lentedagen.   
  •  Je wil ons helpen om nog meer mensen warm te maken om te kiezen voor een regeneratieve,  lokale landbouw. 

 

 

Onze pluktuin aan de Dijlestraat 10 in St Joris Weert is gelegen op bio grond van de Appelfabriek. De tuin strekt zich uit aan de oever van de Dijle.  Tijdens de hete zomermaanden is de ochtend hét moment bij uitstek om van deze plek te komen genieten. De dauw hangt dan over de rivier en het rustig kabbelende water neemt je  gedachten mee. 

Ongetwijfeld heb je al wel eens een pluktuin bezocht. Maar wist je ook dat er vele manieren zijn om dat te doen? Bij sommige tuinen kan je plukken en je geld in een doosje steken, bij anderen zijn er openingsuren en betaal je rechtstreek aan de boer. Bij de ene tuin kan je alleen terecht voor tulpen, gladiolen, lelies en dahlia's, bij de andere loop je verloren tussen de veelheid aan soorten en kleuren die wisselen met het seizoen. Je ziet, er zijn zoveel soorten tuinen als er bloementelers zijn.

Wij kozen voor het idee van een levende tuin met veel variatie, kleuren, hoogteverschillen, en vooral: een tuin waar het goed toeven is voor plant, mens en dier. Waar je op je eigen ritme kan komen plukken. Zonder druk, zonder dat je iedere keer je geld hoeft boven te halen. In volle vertrouwen en wederzijds respect.